HTML

Turbolya konyhája

A blogot elsősorban a magam szórakoztatására írom, de örülök, ha másokat is szórakoztat. Mindenféle főzőcskézési kísérletekről olvashattok majd itt, lesznek nagyanyáink receptjei és intuitív "kutyulások" is.

Friss topikok

Címkék

Archívum

2013.11.16. 17:14 Turbolya

Somlóitorta

A somlói torta nem diétás, de nagyon finom. Tulajdonképpen az egyik olyan recept, ami miatt azon kezdett kattogni az agyam, hogy a receptjeimet valahol gyűjteni és dokumentálni kellene.

A somlói torta a saját kreációm. Bár különleges eljárásokat és hozzávalókat nem igényel, az összeállítást akkor is magam találtam ki. Nálunk ugyanis az a menetrend, ha valakinek születésnapja van, akkor elhangzik a bűvös mondat: "Sütni kéne valami tortát." A "valami torta" néha bevált recept alapján készül, néha viszont megnézzük, mi van otthon, végiggondoljuk, mit szeret az ünnepelt, és sütünk valamit. Így készül a somlói torta is anyu születésnapjára, illetve húgom hazaérkezésére külföldről.

somloitorta.jpg

Az ilyen receptek hátránya, hogy saccperkábé dobom össze a hozzávalókat, tehát itt sem fogok tudni mindig pontos értékeket írni. De azért remélem, hogy mindenki el tudja készíteni maga is ezeket a finom falatokat.


Hozzávalók a piskótalapokhoz:

  • 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 4 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 ek. darált dió

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 13 dl tej
  • 3,5 csomag vaníliás pudingpor (vagy 2 csomag csokis és 1,5 csomag vaníliás)
  • 3 tojás
  • kakaópor
  • rum
  • cukor
  • mazsola, ha valaki szereti, de én nagyon nem...

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 1-2 dl habtejszín
    (én a növényi tejszínt jobban szeretem süteményekhez, mert könnyebb felverni, és keményebb a habja)
  • babapiskóta
  • csokidara vagy darabolt dió

Kezdetnek 2 tojásos piskótakorongokat sütünk. A sárga piskótához 2 tojásfehérjét kemény habbá kezdünk verni. Mikor már majdnem kész, beleteszünk 1 evőkanál cukrot, és készre verjük. A két tojásfehérjéhez hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, és halványsárgára habosítjuk. A két masszát óvatosan összeforgatjuk, majd hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, és - vigyázva a habra - egyenletes piskótamasszát készítünk. A tésztát egy (sütőpapírral bélelt vagy jól kikent) torfaromába simítjuk, és 180°C-on megsütjük.

Hasonlóan sütünk egy kakaós és egy diós piskótakorongot, csak ott egy-egy evőkanál lisztet kakaóporra, illetve dióra cserélünk. A piskótákat ezután kihűtjük.

Nézzük, hogyan készül a belevaló!

Barna krém: 8 dl tejet 2 csomag vaníliás pudinggal és valamennyi cukorral megfőzünk, majd kakaóporral és rummal ízesítjük. (Készülhetett volna csokipudingból, de épp nem volt itthon.)

Sárga krém: 5 dl tejet 3 tojássárgáját és kb. 1,5 csomag vaníliás pudingot meg valamennyi cukrot felforralunk. A tojásfehérjéket felverjük cukorral, és azt is belekeverjük, és így egy kicsit összefőzzük.

Ha kihűltek a piskóták, és megvannak a krémek, akkor elkezdhetjük összerakni a tortát.

Egy nagyobb tortaformába tesszük az első piskótát, és körberakjuk babapiskótával. Erre csokikrém, majd sárga krém kerül. Rá a diós piskóta, arra megint csokikrém és sárga krém, aztán befedjük a kakaós piskótával. Végül a tetejére tejszínhabot nyomunk és csokidarát vagy diót szúrunk.

A kalóriaértékét nem biztos, hogy tudni szeretném... Viszont nagyon mutatós és finom!

Szólj hozzá!

Címkék: dió csokoládé torta édesség recept vanília somlói


A bejegyzés trackback címe:

https://turbolyakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr295637853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása