A somlói torta nem diétás, de nagyon finom. Tulajdonképpen az egyik olyan recept, ami miatt azon kezdett kattogni az agyam, hogy a receptjeimet valahol gyűjteni és dokumentálni kellene.
A somlói torta a saját kreációm. Bár különleges eljárásokat és hozzávalókat nem igényel, az összeállítást akkor is magam találtam ki. Nálunk ugyanis az a menetrend, ha valakinek születésnapja van, akkor elhangzik a bűvös mondat: "Sütni kéne valami tortát." A "valami torta" néha bevált recept alapján készül, néha viszont megnézzük, mi van otthon, végiggondoljuk, mit szeret az ünnepelt, és sütünk valamit. Így készül a somlói torta is anyu születésnapjára, illetve húgom hazaérkezésére külföldről.
Az ilyen receptek hátránya, hogy saccperkábé dobom össze a hozzávalókat, tehát itt sem fogok tudni mindig pontos értékeket írni. De azért remélem, hogy mindenki el tudja készíteni maga is ezeket a finom falatokat.
Hozzávalók a piskótalapokhoz:
- 6 tojás
- 6 ek. cukor
- 4 ek. liszt
- 1 ek. kakaópor
- 1 ek. darált dió
Hozzávalók a töltelékhez:
- 13 dl tej
- 3,5 csomag vaníliás pudingpor (vagy 2 csomag csokis és 1,5 csomag vaníliás)
- 3 tojás
- kakaópor
- rum
- cukor
- mazsola, ha valaki szereti, de én nagyon nem...
Hozzávalók a díszítéshez:
- 1-2 dl habtejszín
(én a növényi tejszínt jobban szeretem süteményekhez, mert könnyebb felverni, és keményebb a habja) - babapiskóta
- csokidara vagy darabolt dió
Kezdetnek 2 tojásos piskótakorongokat sütünk. A sárga piskótához 2 tojásfehérjét kemény habbá kezdünk verni. Mikor már majdnem kész, beleteszünk 1 evőkanál cukrot, és készre verjük. A két tojásfehérjéhez hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, és halványsárgára habosítjuk. A két masszát óvatosan összeforgatjuk, majd hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, és - vigyázva a habra - egyenletes piskótamasszát készítünk. A tésztát egy (sütőpapírral bélelt vagy jól kikent) torfaromába simítjuk, és 180°C-on megsütjük.
Hasonlóan sütünk egy kakaós és egy diós piskótakorongot, csak ott egy-egy evőkanál lisztet kakaóporra, illetve dióra cserélünk. A piskótákat ezután kihűtjük.
Nézzük, hogyan készül a belevaló!
Barna krém: 8 dl tejet 2 csomag vaníliás pudinggal és valamennyi cukorral megfőzünk, majd kakaóporral és rummal ízesítjük. (Készülhetett volna csokipudingból, de épp nem volt itthon.)
Sárga krém: 5 dl tejet 3 tojássárgáját és kb. 1,5 csomag vaníliás pudingot meg valamennyi cukrot felforralunk. A tojásfehérjéket felverjük cukorral, és azt is belekeverjük, és így egy kicsit összefőzzük.
Ha kihűltek a piskóták, és megvannak a krémek, akkor elkezdhetjük összerakni a tortát.
Egy nagyobb tortaformába tesszük az első piskótát, és körberakjuk babapiskótával. Erre csokikrém, majd sárga krém kerül. Rá a diós piskóta, arra megint csokikrém és sárga krém, aztán befedjük a kakaós piskótával. Végül a tetejére tejszínhabot nyomunk és csokidarát vagy diót szúrunk.
A kalóriaértékét nem biztos, hogy tudni szeretném... Viszont nagyon mutatós és finom!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.